Limon Mu Sirke Mi ?

, Yazan Gökçen Öz


Yaşasın yeni mevsim heyecanları ve evde olmak!!! Yaz güzeldi, sıra güz ve kışta.
Metin yine dayanamamış, Çubuk'tan bir sürü yeşil domatesi kapmış gelmiş. Tabii hafta içi pek birşeye halim kalmadığından yeşil domatesler pembe domatesler oldular. Eksikler pazardan tamamlandı.



Babamı aradım, tarifi aldım. Sebzeleri yıkadık, hazır ettik. Arada tabii keyfimize de baktık...


Domates tırtıl :)
 

Oran kolaymış. 
1 L içme suyu + 80 gr kaya tuzu + 100 cc sirke
Bol bol sarımsak (en sevimsiz kısmı bunları soymaktı),  defne yaprağı, nohut, tane karabiber, maydanoz...

Sonrası sizin keyfinize ve damak tadınıza kalmış. Malzemenizin miktarına göre suyu kaynatıp yukarıdaki orana göre tuz eklenip soğuyunca sirke katılacak. 
Kavanozların en altına fermentasyonu kolaylaştımak için bir avuç nohut atıp üzerine sebzeler dizilecek, aralara defne yaprağı, sarımsak ve tane karabiber atılacak ve sonra salamura suyu konacak.




Biz iki amatör aynı salamura suyu ile 5 çeşit turşu kurduk.  
İlki pembe domateslerle, aralara tat katsın diye biber, havuç attık. Domatesleri kürdanla birkaç yerinden deldik...
İkincisi brokoli ve karnıbahar, çiğ koyduk; aynı usül...



Üçüncü olarak tek lokmalık ufak mantarları 15 dakika az sirkeli suda haşlayıp koyduk. Buzdolabına attık.
Dördüncüsü beyaz ve kırmızı lahanalarla... En üste azıcık limon tuzu serptik.
Beşincisi ise en zahmetlisi oldu. Aslında Azerileri Heftebecer turşusundan esinlendik. Patlıcanları alaca soyup, küp küp doğrayıp tuzlayıp suya attık, acı suyunu saldı. Lahanaları, kapya ve sivri biberleri, yeşil domatesleri, sarımsak, maydanozları ince ince doğradık. Havuçları kalın rendeledik. Biz bir de karnıbahar attık içine. Hepsini karıp tuzladık. Sebzeleri bir saat beklettik. Sularını salınca sıkıp kavanoza bastık. Üzerine yine aynı sirkeli suyu ekledik. Modifiye Heftebecer ve mantarlar diğerlerine göre çok daha çabuk oluyor.



Küflenme, yumuşama olmaması için turşular karanlık ve soğukta bekleyecek. Taşma olacağından altlarına kap koyduk. Salamura suyu turşu kuracağınız kabın hacminin yarıya yakını kadar gerekiyor.
Bakalım bizim turşular Veli Dede' ninkiler gibi olacak mı :) Haftaya da babam tuz ölçerle kontrol edecek... Bomemetre diye birşey varmış yav :)



Geçen hafta yaptığımız kornişon turşusunu da sayarsak altı çeşit turşu oldu. 


Yıllardır bitmeyen sirke ve limon kavgasında biz tercihimizi sirkeden yana kullandık. Büyük ustaların ruhları şad olsun, hayatta olanlara da acil şifalar... 

Şimdi bekleme zamanı. Kalın afiyetle...

1 yorum:

  1. Hefteceber ve mantarları denedik, şahane; aferin Gökçen'e :)
    Bakalım diğerleri nasıl olacak. Artık tarifi gerçekten önerebiliriz...

    YanıtlaSil