Altın Portakal Kumkuat



Turunçgillerin bu minik üyesi ile tanışmam 15 sene önce Mainz'da bir manavda oldu, neymiş bu ya soruları ile ufak paketi eve taşıyıp annemi sevindirmiştim, çünkü annem bir çay aşığıydı ve bu minik şey çaya kesinlikle çok yakışıyor...


Sonra çekirdekleri görünce bu defa da bunu yetiştirsek mi diye heves edip soktuk bir saksıya. Yüzümüzü kara çıkarmadı çekirdek ve filizlendi. Sonra Ankara'ya dönüşte elimde ufacık bir saksıcık paketi ile kumkuat fidemi getiriverdim. O fide şimdi yarım metrelik bir ağaç oldu, fakat aşısız olduğundan meyvesini yemek nasip olmadı tabii :)


Fakat babam işin peşini bırakmadı ve baktık ki güzel meyve Akdeniz'den Karadeniz'e zaten memleketimizde yetişiyor, bir Mersin seyahatinden 4-5 kumkuat ve mandalina kumkuat hibridi, daha irice yuvarlak meyveli kalamondin fidesi ile döndü. Biz de Hatay'dan fideler getirdik. Babamın fideleri şimdi meyve veriyor, bizimkilerin hepsi kurudu :) Bizlerin bu bitki ile tanışması 50-60 yıl önce Gürcistan üzerinden Rize'de olmuş.




Kumkuat Çin kökenli bir meyve, Çince altın portakal anlamına geliyor. Asya, Güney Amerika, Akdeniz havzasında yetişiyor.  Yuvarlak ve oval türleri olan bu meyvecik mis kokulu kabuğu ile yeniyor. Teyzemin demesine göre reçeli şahane, ben denemedim. Pastalara dekoratif amaçlı yakıştığı gibi salatalarda da muhteşem oluyor benden söylemesi ... İnternetten fide satışı yapan birçok firma var, biz beceremesek de babacığım Ankara'da yetiştirmeyi başardığına göre Siz de evinizin bir köşesine bu şahane bitkiyi kondurabilirsiniz :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder