İnönü Mağaraları ve Piyangodan Çıkan Klasik Arabalar

İnönü Mağaraları Ankara'nın Güdül ilçesinde bulunuyor. Ankara merkezden yol yaklaşık 2 saat sürüyor ve seyri de keyifli. Sabah yapılan ekmek arası ve çay hazırlığından sonra düştük Beypazarı yoluna, Ayaş'ı geçtikten sonra Güdül yol ayrımından sağa döndük. Sonrasında yaklaşık 26 km yolunuz var. Yolda bir çok köy geçtik ve hepsi birbirinden güzeldi...
Ayrıca yol kenarında bahçelerinden mevsimine göre meyve sebze (kiraz, dut, domates, fide...) satan köylüler vardı.






Sakarya Nehri'nin kollarından Kirmir Çayı kenarında kayalıklara oyulmuş 4 katlı bir eski yerleşim İnönü Mağaraları. Minyatür bir Ihlara adeta...  İnsan eli ile oluşturulmuş bu mağaraların Hititler, sonrasında Frigler ve nihayetinde  Hrıstiyanlık yayılırken Romalılar tarafından kullanıldığı düşünülmekle. Bazı odaların tepelerinde haç işareti mevcut, belli ki kilise olarak kullanılmışlar.





















 Tırmanırken ara ara korkmadım değil, mağaralara çıkmak için tam 116 merdiven saydım :) Sağolsun Metin karanlık tünelciklerde, iniş-çıkışlarda bana yardımcı oldu. Ufak çocukla çıkmak bence her ne kadar korkuluklar olsa da mümkün değil. Biz iki posta gezindik; önce dedemiz ve Talha Dayı çıktı. Sonra sıra bize geldi. Aşağıda kalan da Ertuğrul ile kudurdu. Biraz da suya ayaklarımızı sokup yaramazlık yaptık:)
Ailecek piknik yapılacak kamelyalar, su ve tuvalet var. Akarsu sesinden hoşlananlara duyurulur , hafta içi eminim iyi kafa dinlenir burada:)

Mağaraların ilk katını gezmek çok kolay oldu fakat üst katlara nasıl çıkarız diye düşünürken bizi gizlenmeye çalışılmış bir geçit karşıladı...

Geçit biraz dar ve karanlık, yani biraz eğilip bükülmeye ve bir fenere ihtiyacınız var, tünelden geçtiğinizde sizi merdivenler karşılıyor ve hiç aydınlatması yok :-))
Geçit ve yukarıdan düşmeye hazır büyük kayayı görünce sanki geçmişte burada yaşayanlar herhangi bir saldırıya karşı önlem almış gibiler...
Kayayı gören herkesin aklına herhalde aynı soru geliyordur, ama yerinden milim bile kımıldamıyor...



Yolda ise bizi istesek zor denk getireceğimiz bir sürpriz karşıladı; meğer Ankara Klasik Otomobilciler Klübü "AKOK" da oradaymış, gözlerimiz bayram etti :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder