Güdül - Sorgun Göleti


Ankara' nın bozkırından içi sıkılmış ben yeni yeni öğreniyorum ki Ankara'nın baharında katkısı ile tabii yemyeşil yerleri var; Güdül Sorgun Yaylası ve Göleti...



Sorgun kelimesinin anlamı; dalları sepet örmeye elverişli uzun yapraklı "sepetçi söğüdü". Çevresi çamlarla çevrili, Karadeniz'den Ankara'ya düşmüş bir numunelik :).


Ankara'ya uzaklığı 101 km, ulaşmak ortalama 2 saat sürüyor. Sorgun Yaylasına gitmek için öncelikle çevre yoluna çıkmanız oradan da Anadolu Otoyolu (TEM Ankara İstanbul Otoyolu)' na çıkmanız gerekli. Otoyolun Akıncı Bakım Şefliği Gişelerinden (Güdül Yol Ayrımı) çıkış yapıp Güdül tarafına dönüyorsunuz ...


Güdül Yol Ayrımından döndükten sonra Sorgun Yaylasına kadar yaklaşık 28 km yolunuz var. Biz giderken yolda asfaltlama çalışmaları devam ediyordu.




Biz bu defa ailecek gittiğimiz için araba ile yolculuk ettik, fakat yolda motorla da gelsek keyifli olurdu diye de içimizden geçirmedik değil. Yolda ufak güzel köylerden geçiyorsunuz. Bizim ufaklık gibi şehir çocukları için yol kenarında otlayan atlar, eşekler, koyunlar, inekler ve arabaya saran köpekler seyirlik.  
Ben de Sorgun Yaylasındaki evleri görmeye değer buldum, durmaya çok fırsat olmadı bu defa, fakat daha sonraya planımız motorla gidip bol bol fotoğraf çekmek.

Sorgun Yaylası...

Yayla Evleri...



Maaile toplaşıp bir mangal sefası yapalım derseniz tam yeri. Kanat/köfte işi sizi açmıyorsa kamp ve yürüyüş yapmak için de o kadar yolu tepmeye değer. Yalnız azıcık üşümeyi göze almanız lazım, zira rakım  Ankara merkezden yüksek (1440m) ve rüzgar var. 

Yürüyüş yapabileceğiniz birçok rota var aslında ama amatör olarak yapılabilecek iki rota var elimde.


Sarı renkli rota yaklaşık 7 km uzunlukta, stablize yoldan yürüyorsunuz ve göl etrafında bir tur atmış oluyorsunuz. 
Kırmızı renkli rota yaklaşık 17 km uzunluğunda, sarı rotayla kesişimi haricinde %90' ı toprak ve dağ yolundan oluşmakta. Yürüyüş esnasında çok güzel doğa fotoğrafı çekecek, ayrıca şöyle termosa güzel bir çay doldurup seyirlik yapacak yerler var.


Yürüyüş esnasında az içimden geçirmedim değil şurada bir Tenere olsa da biraz gazlasam diye.... Tavsiye olarak motosikletle kırmızı rotayı kat etmeyi düşünüyorsanız sağ taraftan (yaylanın içinden) giriş yapın, rotayı saat yönünde kat edin, diğer türlü yolun çoğu iniş aşağı olacak...



Tahta masa sadece bir tane gördüm, o nedenle ya yerde vakit geçirmeyi göze alacaksınız ya da benim anneannoşum gibi yere oturma zamanı geçmiş genç kız ve delikanlılar da varsa yanınızda portatif kamp sandalyenizi yanınızda götüreceksiniz. 

Göletin güvenliği Büyükşehir Belediyesi' nce sağlanıyor. Ala-turka tuvalet ve çeşme mevcut. Halleri çok  iç açıcı olmasa da hiç yoktan iyiler. Ayrıca güvenlikçilerin kullandığı binada yazın gözleme, çay vs satışı oluyormuş. Gölette sazan, aynalı sazan ve alabalık var. Oltamı da alır iki at-çek yaparım diye heves etmeyin (ben çok heveslendim içimde kaldı); çünkü balık tutmak bir süredir yasak. 

Çocuğunuzla vakit geçirebileceğiniz, doğayı tanıması için iyi bir fırsat yakalayabileceğiniz bir yer. Bir piknik klasiği olan yakan top için uygun yerler var. Ayrıca çocuklar için bir oyun parkı da bulunmakta. 




Son Söz: Kesinlikle motosikletle gidilesi, ailecek görülesi bir yer...


7 yorum:

  1. Ailecek çadırımızı, uyku tulumlarımızı, matlarımızı ve diğer kamp malzemelerimizi topladık. Hedef ilk çadır kampı. Acaba yedigöllere mi gitsek diye düşünürken hava durumundaki yağmur kokusu ve Mehmet Metin'in yazısından etkilenerek sorgun göletinde karar kıldık. Gidişi Ayaş-Güdül-Yeşilöz üzerinden, dönüşü Çeltikçi-Otoban üzerinden yaptık. Otobanı tavsiye ederim. Sabah saatlerinde gölete vardığımızda piknik yapanlar ve az da olsa çadır kuranlar karşıladı bizi. Akşam olduğunda koca alanda 2 çadır kaldık. İlk deneyim ve alabildiğine tedirgin bir gece. Ancak bir o kadar da huzurlu, eğlenceli, mutlu bir gün geçirdik. Mehmet bey'e önerileri için tekrar teşekkürler. Hepinize saygı ve sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel olmuş. Ailecek kamp bizim favorimiz. Ilk kampınızdan keyif almaniza cok mutlu olduk. Ufacık bir katkımız olduysa ne ala 😁 Darısı sıradaki kamplara! Facebook sayfamizda birkaç kamp fotoğrafinizi gormek deneyimlerinizi paylasmak bizi cok mutlu eder, saygılar....

      Sil
  2. Ben ailemle gidiliecek insanların az olduğu yani sakin yerler arıyorum GÜDÜL SORGUN YAYLASI SAKİN BİR YERMİ ? veya önerebileçeğiniz başka bir yer varmı ?

    YanıtlaSil
  3. Nasip olur ise 4haziranda bende ailem ile gidecegim.verilen bilgilere gore guvenli oldugunu dusunuyorum.kamp sonrasi bende dusunceleriminbelirtecegim

    YanıtlaSil
  4. Yakın zamanda eşim ve arkadaşları yeniden Sorgun'da kamp yaptılar bir sıkıntı yaşamadılar. İlyas Bey umarız kampınız güzel geçmiştir.

    Yakup Bey Sorgun'a birkaç defa gittik, hepsinde de sakindi. Kamp için ayrıca Uyuzsuyu ve Eğriova da güzel... Oralara da ailecek gittik, nahoş bir olay yaşamadık.

    YanıtlaSil
  5. Ailecek ilk defa kamp yapacaktık ve haliyle özellikle güvenlik açısındanda tedirgindik ve bu paylaşımdan sonra sorgun göletine karar verdik, bu cumartesi gittik, mükemmeldi. Doğa olarak, piknik ve kamp yeri olarak mükemmel olmakla birlikte güvenlik olarakda gayet iyi, bizimle beraber onlarca çadır vardı ayrıca güvenlik elemanlarıda sürekli devriye atıyor. Ayrıca alan çok geniş, gece korkmayayım diyorsanız çadırınızı kalabalık bir alana kurabileceğiniz gibi, kafamı dinleyim diyorsanız çadırınızı çok daha tenha ve sessiz sakin bi yerede kurabilirsiniz. Bu harika yeri tanımamıza vesile olduğunuz için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel zaman geçirmenize çok sevindik, umarız nice güzel kamp anıları biriktirirsiniz...

      Sil